P o r t f o l i o
tuorein taiteellinen työ / recent artistic work
2024

Sisäänhengityksen keskivaiheilla tuntuu silkkiseltä
Painottomuuden tilat limittyvät arkitodellisuuden määrittämien realiteettien kanssa. Olemisen rajat häivyttyvät. Hengitys syvenee. Ympäröivä ilma sulautuu osaksi kehoa.
Tankotanssitaiteilija Noora Jupin sooloteos Sisäänhengityksen keskivaiheilla tuntuu silkkiseltä ammentaa yksityisistä ja jaetuista meditatiivisista kokemuksista. Teoksessa liikutaan mielen ja kehon tuntemusten sisällä, välillä leijaillen ja kohoten, välillä mielen syvyyksiin upoten.
Teos luo näyttämölle maailman, jossa keho on vuoroin raskasta massaa ja vuoroin höyhenen kevyttä materiaa. Sisäisissä kokemuksissa absurdit tapahtumat limittyvät osaksi määrätietoista harjoitusta, paljastaen vilahduksia meditoivan mielen maisemista.
Koreografia ja esiintyminen Noora Juppi
Äänisuunnittelu ja sävellys Tuuli Kainulainen
Valo- ja tilasuunnittelu Alexander Salvesen
Ensi-ilta WHS Teatteri Unionissa 21.11.2024
Teosta on tukenut Helsingin kaupunki ja Koneen Säätiön Saaren Kartanon residenssi

Förlorarna
Sydän hakkaa, pulssi kiihtyy, riemun kiljahduksia ja pettymyksestä kumpuavaa huutoa. Kyyneliä, hikeä, intohimoa. Sininen urheilulattia, hitaasti vilkkuen syttyvät loisteputket. Pillien vihellysten, pallojen pompottelun ja urheilukenkien narinan sinfoniaa sekä 90-luvun saksalaista teknopoppia. Tätä kaikkea, hieman liikaa kilpailuhenkeä sekä murskattuja odotuksia on luvassa ÅST:n 185-vuotiassa teatterisalissa uuden "Häviäjät"-esityksen myötä.
Förlorarna tarkastelee häviäjiä ja voittajia urheilumaailman näkökulmasta. Työryhmä luo materiaalin yhdessä tutkimalla urheilukenttää paikkana, jossa yhteiskunnan hierarkiat näyttäytyvät selkeimmin. Työryhmä hyödyntää omia kokemuksiaan ja yhteisiä elämyksiään, haastatteluja, tutkimusmatkoja ja historiallisia lähteitä, jotka kaikki muodostavat esityksen perustan.
Visuaalisessa, humoristisessa ja rytmisessä kollaasissa kysymme miksi mikään, mitä teemme, ei tunnu riittävän ja mistä parhaana olemisen käsitys oikein tulee.
Ohjaus Hallveig Kristín Eiríksdóttir
Dramaturgi Per Ehrström
Lavastus, pukusuunnittelu, videosuunnittelu Riku Suvitie
Äänisuunnittelu Tuuli Kainulainen
Valosuunnittelu Antti Niitemaa
Maskisuunnittelu Sarianna Sormunen
Näyttämöllä Daniela Franzell, Samuel Karlsson, Julia Korander, Ingemar Raukola ja Jerry Wahlforss
Ensi-ilta Åbo Svenska Teaterin suurella näyttämöllä 19.9.2024
https://abosvenskateater.fi/repertoar/forlorarna/
https://abosvenskateater.fi/ditt-besok/forlorarnas-programblad/

Eichmann - Mistä yö alkaa
Mistä yö alkaa ‒ tai kenestä?
Se voi alkaa yhdestä ihmisestä, mutta ilman muita se ei jatku. Esitys pohtii pahuuden muuttumista arkipäiväiseksi. Se voisi kertoa mistä tahansa aatteesta tai liikkeestä.
Stefano Massinin näytelmän ytimessä on yhden ihmisen rooli. Hän voi olla joukon ensimmäinen. Tai sadas. Tai tuhannes. Kukaan ei yksin käännä historian kulkua. Aina tarvitaan muita, ja jokaisella heistä on vastuu.
Hannah Arendt paljastaa kysymyksillään ja kommenteillaan Adolf Eichmannin roolin natsivallan synnyssä ja kasvussa. Eichmann vetäytyy muiden selän taakse: hän ei ole päättänyt mitään, hän on vain toteuttanut toisten tekemiä päätöksiä.
Näin aatteet leviävät ja jonkin ryhmän valta kasvaa. Samankaltainen kehityskulku on mahdollinen myös nyt. Ihmisten historian taju hämärtyy, ja jonkun mielestä fanaattinen nationalismi ei ehkä olekaan kovin paha asia. Ja kun samanmielisiä löytyy, historian opetukset menettävät merkityksensä. Kyseenalaisten poliittisten tavoitteiden varjolla työnnetään syrjään oman lähipiirin ulkopuolelle jäävien oikeudet ja ihmisarvo. Voisiko näin käydä tämän päivän Suomessa?
Käsikirjoitus Stefano Massini
Ohjaus Kari Paukkunen
Suomennos Leena Taavitsainen-Petäjä
Lavastus- ja valosuunnittelu Mikki Kunttu
Puku- ja naamiointisuunnittelu Auli Turtiainen
Äänisuunnittelu Tuomas Fränti
Ääniassistentti Tuuli Kainulainen
Ensi-ilta Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä 11.4.2024, esityksiä Tampereen työväen teatterissa syksyllä 2024 ja tammikuussa 2025
https://www.kansallisteatteri.fi/esitys/eichmann-mista-yo-alkaa

Kainuun metsäkiistat
Kainuun metsäkiistat tutkii suomalaisten ja kainuulaisten metsäsuhdetta sekä metsätalouden ja luonnon muiden arvojen intressiristiriitaa. Esitys avaa haastatteluihin pohjaavan dokumenttiteatterin keinoin metsäpolitiikkaa, metsäkiistojen taustoja sekä ratkaisuyrityksiä.
Mikä on metsä? Kokemuksemme metsästä ajaa meidät eri toimiin, saa omistautumaan aktivimismille, kannattamaan tehometsätaloutta, tai seuraamaan hiljaa lähiympäristön ja metsäluonnon nopeaa muutosta. Luontokato, ilmastonmuutos ja yhteiskuntien kriisit haastavat niin metsien käytön kuin metsäsuhteemme. Tarvitsemme uudenlaista kohtaamista, ajattelua ja toimia metsäluonnon äärellä. Kainuun metsäkiistat kutsuu aiheen äärelle oli suhteesi metsään mikä tahansa.
Metsiin syvennytään tutkimustiedon, haastattelujen, kiistakohteiden ja paikallisten asukkaiden kokemuksien kautta. Esityksen käsikirjoitus muodostuu projektia varten tehdyistä haastatteluista, joissa kuullaan muun muassa biologeja, metsäaktivisteja, valtion metsien hoidosta vastaavaa Metsähallitusta, tutkijoita ja metsänomistajia. Entä mikä on metsän oma ääni tämän keskustelun kohinassa?
Projektin koollekutsuja, käsikirjoitus, ohjaus Elsa Lankinen
Esiintyjät Sara Saxholm, Jussi Salminen, Karoliina Kuvaja
Äänisuunnittelu Tuuli Kainulainen
Valosuunnittelu Pekka Moilanen
Lavastus Markku Hernetkoski
Puvustus Soile Savela
Animaatiot ja videot Hanna-Mari Hotta
Videokuvaus ilmakuvat Topi Lindh
Videoiden muut metsäkuvat Elsa Lankinen
Valokuvaus Minna Hyvönen
Tuotanto Vaara-kollektiivi
Näytelmän tekemistä tukevat Taiteen edistämiskeskus, Niilo Helanderin säätiö ja Koneen Säätiö - Metsän puolella -rahoitus.
Esitys kiertää Kainuun kunnissa syksyllä 2024. Kiertueen lisäksi Koneen Säätiön -rahoituksella toteutetaan metsiin ja kiistakohteisiin syventyviä keskustelutilaisuuksia ja koulutuksia eri puolilla Kainuuta.
Ensi-ilta Kajaanissa Generaattorilla 20.4.2024
https://www.vaarakollektiivi.fi/metsakiistat

Love Ewe
Love Ewe is a short film written by Annabel Chadwick and directed by Mariella Hudson. The film is a dark comedy drama that takes place in the sceneries of Yorkshire. Score is composed by Tuuli Kainulainen. Premiering spring 2024.
https://www.imdb.com/title/tt34268260/
2023

Spegelsalen
"Spegelsalen" is an adaptation of Liv Strömquist's new graphic novel, "Inne i Spegelsalen" from 2021. The performance takes inspiration from the themes and characters appearing in the novel, treating the subjects of beauty, it's impermanence and exploitation in a comedic and musical way.
The performance language is Swedish and English.
Directing Hallveig Kristín Eiríksdóttir
Choreographic assistant Vigdís Birna Grétarsdóttir
Performers Ida Kronholm, Tobias Klemets, Alexandra Gustafsson, Sini Onne
Sound Design and Composition Tuuli Kainulainen
Scenography and Costume Design Ruusa Johansson
Dramaturgy Taika Martikainen
Lighting Design Aju Jurvanen
Make-up artist Riitta Sinkkonen-Saarela
Premiere 8.12.2023, Teatterikorkeakoulu, Helsinki

Jouko Laine
Pienoisperhedraamassa Aino on jo kuollut, äiti kamppailee syyllisyyden tuskassa ja Jouko Laine yrittää irtautua ja kasvaa aikuiseksi. Kalevalasta inspiroitunut, kielellä leikittelevä ja humoristinen teos tuo musiikillisin ottein pitkän matkan hiihdon ja perheen sisäiset laatumuunnokset näyttämölle.
Käsikirjoitus ja ohjaus Juha Hurme
Näyttämöllä Panu Huotari, Karoliina Kuvaja, Juho Yli-Lonttinen
Visuaalinen suunnittelu ja toteutus Pirkko Paananen
Äänisuunnittelu Tuuli Kainulainen
Valosuunnittelu ja näyttämötekniikka Pekka Moilanen
Valokuvat Minna Hyvönen
Graafinen suunnittelu Elina Kosunen
Tuotanto Vaara-kollektiivi
Tukijat Suomen Kulttuurirahasto
Ensi-ilta Kajaanissa Generaattorilla 27.10.2023
2022

Hfobia
Hfobia on tankotanssija Noora Jupin kolmiosainen soolo, jota esitetään näyteikkunoissa. Teos inspiroituu kielletyistä asennoista, good girl-bad girl -dikotomiasta sekä rooleista ja niistä vapautumisesta. Hfobia on tekijänsä henkilökohtainen yritys uudelleenohjelmoida sekä esiintyjän että yhteiskunnan omaksumia käsityksiä liikkeestä, tankotanssista ja stigmasta. Soolot ammentavat inspiraatiota yhteiskunnan naisille asettamista rooleista: huora, uhri ja madonna, mutta vakiintuneiden roolien toistamisen sijaan teos etsii niille vaihtoehtoja. Millaisia ovat nykyajan tai tulevaisuuden naiskuvat? Tarvitaanko sellaisia?
Esiintyjä ja konsepti: Noora Juppi
Valosuunnittelu: Alexander Salvesen
Äänisuunnittelu ja sävellys: Tuuli Kainulainen
Pukusuunnittelu: Elli Kervinen, Noora Juppi
Tukijat: Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen Edistämiskeskus, Helsingin Kaupunki, Sirkus Faktori, Zodiak ja HAM
Ensi-ilta 17.11.2022
https://teatteriunion.fi/elokuva/huorafobia/
Kuva: Alexander Salvesen


Väinämöinen, Mäinämöinen ja Zäinämöinen
Kalevalan ydinfysiikkaa -ryhmän toteuttama lastenesitys Väinämöinen, Mäinämöinen ja Zäinämöinen -kirjan (Teos, 2020) pohjalta. https://www.teos.fi/Vainamoinen+Mainamoinen+ja+Zainamoinen
Dramatisointi: Juha Hurme
Puku- ja visuaalinen suunnittelu: Kati Rapia
Sävellys, äänisuunnittelu, esiintyminen: Tuuli Kainulainen
Näyttelijät: Emma Castrén, Eetu Känkänen, Roosa Söderholm
Esityksen tukijat: Suomen Kulttuurirahasto
Ensi-ilta: 4.10.2022, vierailu Kajaanin Runoviikolla 2023
Kuvat: Kati Rapia

Viirus-teatteri: Jätkäsaaren sydän
Kävelyretken mallinen teatteriesitys. Teatteri Viiruksesta alkava huviretki, jonka aikana katsojat kulkevat Jätkäsaaressa opastetun matkan. Retken varrella törmätään sekä asuinalueen 1900-luvun alun huvilakauden asukkaisiin että nykyisiin jätkäsaarelaisiin ja yhteisöihin. Aikamatka kurkistaa myös tulevaisuuteen ja esihistoriaan. Se esittelee vanhat ja uudet visiot asuinalueesta, vie paikkoihin, joihin et muuten eksyisi tai pääse. Esitys pitää sisällään muun muassa musikaalikohtauksia, oopperalaulua ja parkour-numeroita. Samalla tutkiskellaan ihmisen uudisraivaajahenkeä ja sitä missä Jätkäsaaren ominaislaatu saattaisi tulevaisuudessa tiivistyä.
Ohjaus ja käsikirjoitus: Jonna Wikström ja Janne Saarakkala
Lavastus ja puvustus: Paula Koivunen
Sovitus ja kuoron johto: Tuuli Kainulainen
Koreografi: Soile Ojala
Näyttelijät: Maria Ahlroth, Iida Kuningas, Jessica Raita, Jan-Christian Söderholm
Muut esiintyjät: Tarja Hailikari, Lea Halla-aho, Janette Hirvonen, Sylvi Hosio, Marjo Höglund, Panda Ilén, Nina Kallonen, Rachel McIntosh, Anssi Rantanen, Thea Reikko, Alex Salmijärvi, Emma Tiilikainen, Siiri Vesikansa, Kanavan kaiku -kuoro
Ensi-ilta: 4.6.2022
https://www.viirus.fi/fi/esitykset/jatkasaaren-sydan
kuva: Sara Forsius
2021

Hiljaisuuden hymnit
Konserttikiertue Lapissa marraskuussa 2021
Saaramaija Zórawskin ja Tuuli Kainulaisen duon Hiljaisuuden hymnit on konsertinomainen hiljentymishetki. Konsertti rakentuu osin improvisoidusta instrumentaali- ja laulumusiikista. Konsertin pyrkimyksenä on luoda musiikilla kuulijoille tila asettua itsensä äärelle. Viulun, huilun, saksofonin, kitaran, laulun, tuulikellon, äänimaljojen sekä luonnonäänien avulla luotu äänimaisema hoitaa kauneudellaan ja vie kuulijat meditatiiviselle matkalle.
Saaramaija Żorawski, huilu, saksofoni, kitara, laulu
Tuuli Kainulainen, viulu, laulu, tuulikellot, äänimaljat
Esityksen tukijat: Taiteiden edistämiskeskus
Kuva: Matleena Seppänen


Teatteri Vanha Juko: Miksi ihmisellä ei ole häntää
Miksi ihmisellä ei ole häntää? on iltamaperinteitä kunnioittava hyväntuulinen ja ajatuspitoinen ohjelmakokonaisuus, jonka aiheena on kotimaamme, kotiplaneettamme ja kotimaailmankaikkeutemme rikas, ihmeellinen ja hauras elämä.
Nämä luonnonhistorialliset ja ekologiset iltamat eivät saarnaa eivätkä paasaa eivätkä pelottele uhkakuvilla, mutta tärkeistä asioista puhutaan ja lauletaan kuitenkin oikeilla nimillä.
Eläinkunta, kasvikunta, kivikunta ja ihmiskunta näyttelevät tasapuolisesti päärooleissa näissä iltamissa.
Paras kotimainen runous ja kirjallisuus ovat edustettuina, mikä onkin enemmän kuin luontevaa, koska esimerkiksi itämerensuomalainen runous, Elias Lönnrotin Kalevala, Aleksis Kiven tuotanto ja Samuli Paulaharjun Lappi-kirjallisuus pursuavat eläviä ja oivallettuja näkymiä suomalaisesta luonnosta ja ihmisestä tämän luonnon ymmärtävänä ja kunnioittavana osapuolena.
Käsikirjoitus ja ohjaus: Juha Hurme
Musiikin johto: Tuuli Kainulainen
Näyttämöllä: Minja Koski, Tuuli Kainulainen, Maria Nissi ja Markus Karekallas sekä Janne Louhelainen ja Antti Haiko
Ensi-ilta: 8.9.2021, vierailu Tampereen teatterikesässä 2022
https://teatterivanhajuko.fi/arkisto/miksi-ihmisella-ei-ole-hantaa/
Kuvat: Antti Sepponen, Carolin Büttner

Kalevalan ydinfysiikkaa
Kalevalan ydinfysiikkaa on suomalaisista huippunäyttelijöistä koostuva ryhmä, joka on tarttunut Kalevalaan Juha Hurmeen johdolla.
Ryhmä esiintyi Kalevala elävänä tai kuolleena -festivaaleilla Tavastialla 2019 ja Helsingin G Livelabin klubeilla 2020-2021.

Maisterikonsertti: Tuuli Kainulainen
18.5.2021 klo 19, Musiikkitalo
Muusikko inspiroitui runolauluista, vanhoista polskista ja menueteista ja sävelsi niiden pohjalta omaa musiikkia. Kansanmusiikista löytyi rauha ja elämänilo, sielunmaisema. Konsertissa kuullaan sooloimprovisaatiota, 5-kielisten viulujen ja avainviulun yhteissointia sekä kontrabasson ja pianon täydentämää kokoonpanoa.
Tuuli Kainulainen, viulu, 5-kielinen viulu, laulu
Saana Kujala, nyckelharpa
Veera Kuisma, 5-kielinen viulu
Timo Alakotila, koskettimet
Sampsa Kujala, kontrabasso